SET MET STUDIO WANNEDOEN

geschreven door Nienke van Nie-Nie-Sewing | oktober 8, 2021

Ik maakte deze set met stoffen die ik bij Studio Wannedoen mocht uitzoeken. De blouse heb ik al vaker gebruikt, een favoriet patroon, het vest tekende ikzelf.

Toen Rowanne van Studio Wannedoen mij benaderde om te vragen of ik eens met een stofje van haar een leuk project wilde maken had ik hier eigenlijk geen tijd meer voor. Ik was zo druk de afgelopen twee maanden maar voor dit project maakte ik graag ruimte. Ik raakte leuk met haar in gesprek en ze vertelde mij vol enthousiasme over haar online stoffenwinkel waar ze alleen duurzame stoffen verkoopt, dit verpakt en verzendt met gerecycled materiaal en ook altijd met dezelfde merken werkt, de “luxere” merken (mag ik wel zeggen, vind ik zelf *grinnik). Een enorm voordeel hiervan is dat het over het algemeen een basis collectie is en je hierdoor meer kans maakt om bij te bestellen als een stofje je goed is bevallen. Vanuit de duurzaamheidsgedachte verandert de collectie daarnaast niet per seizoen, het enige dat verandert zijn de kleuren, de basis staat. Je weet dus waar je aan toe bent, je weet welke kwaliteit het is en je weet zeker dat de stoffen geproduceerd zijn met aandacht voor mens en milieu. Sinds de podcast die ik met Lilian maakte over duurzaamheid, sta ik hier steeds meer bij stil en daarom vond ik het de moeite waard Studio Wannedoen via mijn kanaal in de aandacht te zetten! 

Ik zocht twee mooie stofjes uit, een poplin/katoen van Art Gallery Fabrics , gewoon omdat ik deze zo mooi vond. Zoals mijn vaste lezers misschien al weten uit vorige blogs heb ik eigenlijk een beetje te kort aan bovenkleding en daarom leg ik mijn focus de laatste tijd ook meer daarop (het lukt me alleen niet altijd even goed, want dan komt er weer iets anders tussendoor, hihi… *grinnik). Maar de Aila blouse is voor mij echt een favoriet, en dit vond ik zo cool en hip uit deze stof! Ik zie dat dan al gelijk helemaal voor me, hebben jullie dat ook? 
Ik voegde nog wat leuke knopen toe om het wat flair te geven en dat begint toch echt wel een “Nienke” dingetje te worden *grinnik

Tip; deze poplin is geen 140 breed maar 110, zoals vaak poplin wel zijn maar door mij in elk geval vaak vergeten wordt. Let dus op met de hoeveelheid die je bestelt! 

Daarnaast is het natuurlijk wel een kort model blouse, niet alleen in taille hoogte maar ook bij de armen, een vestje kan dit jaargetijde dan ook niet ontbreken. Zoals ik bij de podcast van duurzaam naaien heb geleerd is het belangrijk setjes te maken dat meerdere dingen met elkaar te combineren zijn zodat de kleding vaker gedragen wordt. Dit probeer ik dan hier gelijk uit, want ik hou van geel en een basis vest als deze past bijna overal wel op! Vaak vind ik vesten te lang maar deze is lekker kort en vlot. Ik maakte hem van een mooie knit van het merk Meet Milk.

Ik tekende dit patroon zelf, geïnspireerd door een vest dat ik meermaals op Instagram zag langskomen maar simpelweg te duur vond om aan te schaffen. Ooo en dat klinkt heel slecht want ik gun alle patroon ontwerpsters hun centjes. Maar ik volg natuurlijk ook zelf de opleiding om patronen te ontwerpen en dit vest was echt les 10 ofzo uit mijn eerste boek, die moet ik dus nu bijna met mijn ogen dicht kunnen tekenen! Dus met die gedachte erachter denk ik dat ik deze opmerking goed praat *grinnik. 

Het feit dat ik hem met mijn ogen dicht zou moeten kunnen tekenen wil niet zeggen dat alles ook direct perfect in elkaar zit. Wij leren namelijk op 1/4de schaal tekenen met standaardmaten. (Ensaid modevakschool) Je gebruikt nu je eigen maten maar is het daarnaast ook een kwestie van veel doen, veel uitproberen en stoffenkennis om in te kunnen schatten hoe patronen gaan vallen. Dit kan je niet zien op papier, dit moet je voelen en dragen. 

Zo zou ik hier bijvoorbeeld het armsgat minder ver uitdiepen. De volgende keer toen ik een sweater tekende op deze basis (blog link) vond ik dat perfect maar bij dit vest vind ik het wat aan de losse/lage kant. Mede doordat ik hier de armen wat smaller heb laten toelopen, dat vond ik de vorige keer dus weer te wijdt omdat die stof amper rekte en ik zo geen leuk strak boordje onderaan kon zetten. Nu was dit eigenlijk prima geweest als ik de lengte van de mouw alleen korter had gemaakt, die toen te lang was.  Zo zie je maar, stof bepaald daarin ook heel veel!!!

Ik moest een beetje gokken hoeveel stof ik nodig had van deze knit omdat ik niet de tijd had om uit te rekenen met mijn patroon (dat toen nog getekend moest worden) hoeveel stof ik nodig had. Ik bestelde daarom 2m. Nu blijkt dat ik nog iets over heb en wil ik proberen of ik voor mijn dochter, Mannon, er ook nog zo’n kort vestje uit kan halen. Bij een kort vest heb je veel minder stof nodig, alleen de mouwen van zo’n sweatervest zijn wel erg groot dus misschien dat ik toch te kort kom. Maar ach, het is een basisstof dus ik kan zo nog een halve meter bij bestellen! 

De originele blog vind je op Nienke haar website.