KIMMY TOP

Geschreven door Marjan Coppens | 01-05-2022

Patroon: Kimmy top van La Maison Victor

Stof: GOTS Katoen Jacquard Jersey Knit Bruin/Roze Sakura Yukata – Albstoffe

Jacquardstofjes … ik ben er helemaal weg van! Ik moest dan ook niet lang nadenken toen Rowanne, de dame achter Studio Wannedoen, mij benaderde om iets te naaien en mijn tips en tricks te delen. Ik koos voor deze GOTS jacquard jersey knit van Albstoffe. Rowanne heeft hem beschikbaar in drie kleurentinten, maar ik ging voor deze zachte kleuren. 

Ik wilde er graag een bovenstuk mee maken en ging op zoek naar het geschikte patroon. Ik koos uiteindelijk voor Kimmy, een patroontje van La Maison Victor. Kimmy is een eerder getailleerd truitje met korte mouwen. Ik paste wel wat dingen aan waarover ik je in deze blog meer zal vertellen. 

Ik startte met het achterpand. Ik wilde graag een splitje toevoegen dus ik tekende een beleg van 4 cm breed en liet dat uitlopen tot de middenachternaad. De totale lengte van de split is 20 cm. Ik voegde ook 1 cm naadwaarde toe aan middenachter onder het beleg. Dit patroondeel knip je dus niet aan de stofvouw.  

Bij het uitknippen van het patroondeel gaf ik een klein knipje, binnen de naadwaarde, op de plaats waar ik achteraf het beleg naar binnen plooide, de middenachternaad eigenlijk. Ik vind knipjes duidelijker en gemakkelijker om mee te werken dan tekenen. 

Ik verstevigde het aangesneden beleg en de schouders met vlieseline en naadband. Ik overlockte de middennaad van de achterpanden. 

Ook het voorpand pastte ik aan. De Kimmy heeft best een hoge halsuitsnijding. Voor mijn lenteversie verlaagde ik die met ongeveer 2 cm. 

De mouw werd eveneens aangepast. Ik wilde geen plooi, maar een gerimpeld mouwtje. Ik plooide daarom de kromming weg. Die extra hoeveelheid stof heb je immers niet nodig voor een gewoon mouwtje.  

Na het uitknippen en verstevigen van deze patroondelen, begon ik aan het in elkaar naaien. Ik startte met het achterpand. Ik naaide tot ongeveer een centimeter onder het beleg en streek daarna de naden open. Hier kwam het knipje dat ik gaf dus goed van pas om het beleg op de juiste plaats om te plooien. 

Om het beleg wat beter op z’n plaats te houden, heb ik de split door gestikt op persvoetbreedte. Hiervoor zet ik mijn steeklengte op 3,5. Dat geeft een mooier stiksel. 

Voor het verder in elkaar steken kan je beschrijving van het patroon volgen tot je truitje ‘gesloten’ is. 

De mouwen paste ik aan om een rimpelmouwtje te maken. Daarvoor stik je twee rimpeldraden: eentje op persvoetbreedte en de tweede op persvoetbreedte van de eerste. Ik neem hiervoor steeklengte 6 en zet de spanning op 3. Daarna kan je de stof rimpelen door aan de rimpeldraden te trekken. Vergeet op voorhand het midden van je mouw niet aan te duiden!  

Ik koos ervoor om de mouwboord wat hoger te maken. Ik tekende een boord van 12 cm hoog, naadwaarde inbegrepen. Het patroon zelf voorziet een boordje in boordstof. Als je, zoals ik, de stof zelf wil gebruiken om boorden te maken, neem je die best wat breder omdat die minder rekt dan boordstof. Ik wilde de boord zeker niet te spannend dus ik nam de maat van mijn bovenarm en gebruikte die om de breedte te bepalen. 

Zoals je ziet, werkte ik voor de mouwboord met de averechtse kant van de stof. Die is ook té mooi om niet te gebruiken!  

Ik vind dit een lief en romantisch stofje. Daarom wilde ik graag met striklinten werken. Om de lengte te bepalen nam ik de halsomtrek en voegde ik aan elke kant 30 cm toe om te kunnen knopen. Ik knipte een strook van 4 cm hoog. Ik duidde ook het midden van de strook aan met een knipje. Dat kan je dan straks gelijk spelden met middenvoor. 

Vervolgens strijk je het lint dubbel in de lengte met de goede kant naar buiten. Daarna plooi je de strook weer open en plooi je de boven- en onderkant tot tegen de vouw die je net maakte. Strijk opnieuw zodat je vier stukjes krijgt. 

De uiteinden werkte ik nu ook al af. Ik plooide hiervoor de korte kant dubbel met de goede kanten tegen elkaar, naaide de korte zijden aan elkaar en ik knipte ook de hoekjes bij. Zo krijg je een mooiere hoek als je de stof keert.

Nu speld je het midden van de halsboord, het knipje, aan het midden van je voorpand. Je legt de goede kant van het lint tegen de verkeerde kant van je voorpand. Je rekt de boord hierbij iets en niks uit. Naai vast op 1 cm. Dat is normaal gezien in de eerste plooi die je tegenkomt. Je begint aan middenachter en eindigt bij middenachter aan de andere kant van de halsopening. 

Nu ga je de halsboord en de linten dicht naaien. Je plooit de halsboord over de naadwaarde naar de goede kant van je top. Ik gebruik voor deze stap liever clips dan speldjes omdat je een dikker pak stof hebt. Bovendien duwen de clips de halsboord al een beetje plat.

Nu begin je aan het ene uiteinde van je lint en je naait in één keer tot aan de andere kant. De goede kant ligt hierbij bovenaan. Je naait hierbij op een tweetal millimeter van de rand. Wanneer ik een zichtbaar stiksel maak, zet ik mijn steeklengte steeds op 3,5. Dat geeft een mooier stiksel vind ik.  

Ik gebruikte voor deze laatste stap elastisch garen. Zo is de kans op het breken van de draad kleiner bij het aan- en uittrekken en bij het knopen van de linten.  

Nu heeft de top enkel nog een heupboord nodig! Omdat ik met dezelfde stof werkte i.p.v. met boordstof, berekende ik de lengte van de boord zelf. Ik nam 90% van de opening en voegde 2 cm naadwaarde toe.

Bij het passen merkte ik op dat de split een beetje open stond. Ook dat is naaien 😊

Ik naaide drie haakjes aan de binnenkant en ik stikte de linten aan elkaar. De halsopening is voor mij nog groot genoeg om er zo in te geraken.

Zo…

Bedankt om mijn blog te lezen! Ik hoop dat ik je wat heb kunnen inspireren! Volg mij op instagram: @coppensmarjan.

Keep on sewing!

Liefs, Marjan