Certificeringen

Certificeringen

Duurzaam geproduceerde stoffen zijn stoffen geproduceerd met oog voor mens en milieu. Er zijn verschillende certificeringen beschikbaar, lees hieronder meer.

Oeko-Tex

Oeko-Tex Standard 100 is een test- en certificeringssysteem voor textiel. De standaard richt zich op het beperken van het gebruik van schadelijke stoffen, om zo de gezondheid van de eindgebruiker te beschermen. Bij een product met Oeko-Text keurmerk kun je ervan uitgaan dat elke draad, knoop of ander accessoire getest is op schadelijke stoffen en daardoor niet schadelijk is voor je gezondheid. Wel zo fijn als je je eigen kleding maakt!

Oeko-Tex Standard 100 wordt het meest gebruikt. Er zijn wel twee andere modules ontwikkeld, namelijk Oeko-Tex Standard 1000 en Oeko-Tex Standard 100plus, waarbij aanvullende ecologische en sociale criteria zijn opgenomen. Mede door de complexiteit van de productieketen van textiel, is het echter lastiger aan de eisen van deze standaarden te voldoen waardoor ze in de praktijk ook minder worden toegepast.

De Oeko-Tex Standard 100 is van toepassing op kleding en textiel. Denk hierbij naast kleding dus bijvoorbeeld ook aan speelgoed van textiel, beddengoed of tafellakens. De standaard wordt beheerd door de International Oeko-Tex Association. Bij de International Association for Research and Testing in the Field of Textile Ecology (Oeko-Tex) zijn instituten aangesloten die testen of producten aan de criteria voldoen. Een certificaat heeft een geldigheidsduur van een jaar. 

Je herkent Oeko-Tex gecertificeerde stoffen aan onderstaand label:

Oeko-Tex standard 100: Everything about it

Op de site van de Oeko-Tex Association zelf vind je meer informatie: https://www.oeko-tex.com/en/our-standards/standard-100-by-oeko-tex

GOTS

GOTS staat voor ‘Global Organic Textile Standard’ en is, zoals de naam al doet vermoeden, een keurmerk voor vezels van textielproducten afkomstig van biologisch verbouwde planten. De eisen voor biologische natuurvezelteelt liggen vast in Europese regels. Bij de teelt worden geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, geen genetisch gemodificeerde organismen en geen kunstmest. Katoen, wol, zijde, vlas en hennep zijn biologisch te telen; katoen wordt het vaakst biologisch geteeld.

Om in aanmerking te komen voor dit certificaat moet tenminste 70 procent (te herkennen aan de tekst Made with organic) of minstens 95 procent (te herkennen aan de tekst Organic) van het kledingstuk uit biologisch geproduceerde materialen bestaat.

Het certificaat kijkt enerzijds naar de biologisch geproduceerde textielvezels, maar anderzijds wordt er ook rekening gehouden met sociale factoren zoals arbeidsomstandigheden en een eerlijk loon.

Je herkent GOTS gecertificeerde stoffen aan onderstaand logo:

Global Organic Textile Standard

Verder lezen kan via de site van GOTS zelf: https://www.global-standard.org/

Direct naar stoffen met GOTS certificering: xx

Global Recycled Standard

De Global Recycled Standard geeft aan dat één of meer materiaalsoorten van kleding en andere producten minimaal voor 50% uit gerecycled materiaal bestaat. Dit betekent dat de hoeveelheid gerecycled materiaal in samengestelde producten dus lager kan zijn dan deze 50%. Dit percentage moet, per materiaalsoort, op het etiket vermeld worden.

Het certificaat ‘Global Recycled Standard’ is oorspronkelijk opgezet voor de textielindustrie, maar het keurmerk komt tegenwoordig op allerlei producten voor, zoals bijvoorbeeld tuinschuttingen. De eisen gaan behalve over de recycling ook over het milieubeleid van het bedrijf. Er zijn milieucriteria voor het lozen van afvalwater. Daarnaast moet het water-, chemicaliën- en energiegebruik geregistreerd worden, maar aan de hoeveelheden worden geen eisen gesteld. Verder zijn er criteria voor de veiligheid, arbeidsomstandigheden en het opleidingsniveau van het personeel.

Je herkent stoffen gemaakt van gerecycled materiaal aan onderstaand logo:

Global Recycled Standard | Labelinfo

Wij hopen zo snel mogelijk stoffen met dit certificaat aan onze collectie toe te kunnen voegen.

Nieuwe generatie, duurzamere vezels

In de loop der tijd zijn er verschillende synthetische stoffen ontwikkeld, waarbij de kwaliteiten van verschillende vezels werden gecombineerd. Bijvoorbeeld om stoffen meer kreukvrij of waterabsorberend te maken.

Rayon/Viscose

Een voorbeeld van 2e generatie vezels is bijvoorbeeld rayon of viscose, vroeger ook wel kunstzijde genoemd. Stoffen gemaakt van viscose voelen zacht en luxueus aan. Het is een synthetisch geproduceerde stof en wordt gemaakt van pure cellulose van houtpulp. In dit filmpje wordt een synthetische viscosedraad gesponnen: https://www.youtube.com/watch?v=f_AvqnMTJjg

De stof heeft dus eigenschappen van zijde, maar bij de productie hoeft geen gebruik gemaakt te worden van de coconnen van zijderupsen. In dat opzicht is het een duurzame verbetering ten opzichte van echte zijde, die niet diervriendelijk wordt geproduceerd (zijderupsen worden levend in hun coconnen gekookt, om zo de zijdedraad in zijn geheel af te kunnen rollen). Bij StudioWannedoen vind je verschillende stoffen gemaakt van rayon/viscose.

Tencel / Lyocell

Een voorbeeld van een 3e generatie vezel is lyocell. Dit is een kunstmatige vezel op natuurlijke basis. De grondstof voor deze vezel is houtpulp net als voor viscose of rayon. Het wordt net als viscose via het natspinproces gesponnen. Het kenmerkende verschil zit in het oplossen van de houtvezels. Bij de viscose is dit geen milieuvriendelijk proces. Er wordt natriumhydroxide, koolstofdisulfide en zwavelzuur gebruikt, met als gevolg schadelijke bijproducten. Koolstofdisulfide is schadelijk voor de gezondheid en licht ontvlambaar.

Deze nadelen heeft men bij lyocell ondervangen door een nieuw oplosmiddel (N-methylmorfoline-N-oxide) te gebruiken en door het proces zo te veranderen dat een gesloten kringloop ontstaat, waarbij het oplosmiddel teruggewonnen wordt.

De eigenschappen van de vezel komen over het algemeen overeen met die van viscose, maar de sterkte in natte toestand is beter en de vezel kreukt minder. Lyocell werd onder de merknaam Tencel door de Oostenrijkse firma Lenzing op de markt gebracht.

Je herkent stoffen gemaakt van Tencel™ /lyocell onder andere aan onderstaand logo:

Lees hier meer over Tencel lyocell: https://www.tencel.com/fiber-story

EcoVero™ 

De meest milieuvriendelijke viscosevezel die op het moment wordt geproduceerd, wordt geproduceerd onder de merknaam EcoVero™ door wederom de Oostenrijkse firma Lenzing. EcoVero™ is gemaakt van duurzaam hout, van gecontroleerde bronnen die of FSC of PEFC gecertificeerd zijn in Europa. Viscose maakt normaal gesproken gebruik van bamboe of eucalyptus, terwijl voor EcoVero™ meer dan 60 procent van de bomen uit Oostenrijk en Beieren komt. De emissie is daardoor lager.

De cellulose vezel wordt geproduceerd door middel van een nieuw en innovatief milieuvriendelijk proces dat veel minder uitstoot produceert en minder impact heeft op water dan viscose. Bijna al de chemicaliën die gebruikt worden tijdens de productie van EcoVero™ worden opgeslagen en opnieuw gebruikt. In vergelijking met de productie van normale viscose, produceert EcoVero™ 50 procent minder uitstoot en wordt de helft minder energie en water gebruikt. Daarnaast is het bleken van de pulp 100 procent vrij van chlorine.

Je herkent stoffen gemaakt met de EcoVero™ vezels aan onderstaand logo:

EcoVero

Meer info vind je op: https://www.ecovero.com/