SIENNA BLOUSE

Geschreven door: Marjan Coppens | 01-08-2022

Patroon: Sienna Blouse van Fibre Mood

Stof: 100% Rayon Tulip van Cloud9 Fabrics

Deze keer koos ik voor een prachtige rayon van Cloud9. Het was de eerste keer dat ik met rayon aan de slag ging, maar zeker niet de laatste keer! De stof is echt superzacht en heeft een lichte glans wat de stof net dat tikkeltje specialer maakt. Hij valt ook heel soepel. En, niet te vergeten: weinig strijkwerk!

Rowanne biedt in haar webshop verschillende prints van Cloud9 aan, maar ik viel als een blok voor deze tulpjes: speels, maar toch ook vrouwelijk en mooie, zachte kleuren.

Knoopjes kiezen was een ander verhaal. Ik kon niet kiezen en kocht dus voldoende knopen van beide kleuren! Je leest wel hoe het afloopt wat de knoopjes betreft 😉

Ik was er al snel uit dat ik een bovenstuk wou maken. Zo’n kleine print op een jurk leek me immers wat druk. Ik koos voor Sienna, een mooie blouse van Fibremood die al sinds de release op mijn lijstje staat. De blouse heeft echt prachtige details!

Ik volgde de matentabel en maakte maat M. Ik verlengde hem wel 5cm aangezien ik 1,75m ben. Ik knipte het patroon door op ongeveer 5cm van de zoom zonder naadwaarde. Ik teken vooraf steeds een lijn mee met de draadrichting om de twee delen weer op dezelfde plek aan elkaar te kunnen plakken. Nadien plak je een strook patroonpapier tussen de 2 delen en zorg je dat de kniplijnen op 5cm van elkaar liggen en dat de verticale lijnen overeenkomen. Daarna teken je de zijnaad opnieuw vanuit de oksel.

En dan begon het knipwerk! Dat liep bijna fout! Ik merkte te laat op dat je de plat stuk twee keer nodig hebt voor een mooie afwerking! Gelukkig vond ik nog een restlapje dat groot genoeg was!

Van het linkervoorpand moet je een stukje afknippen. Ik plooide op de kniplijn en tekende met mijn krijtstift de lijn op de stof. Dat leek me handig om op de juiste plaats het voorpand door te knippen.

Ik volgde netjes de werkbeschrijving van het magazine en begon dus met het mooie rugpand. Op de middenrug wordt er een plooi voorzien. Die naaide ik binnen de naadwaarde vast. Om ervoor te zorgen dat die bij het ineenzetten van het achterpand netjes op zijn plaats bleef, naaide ik hem met een grote steek ook wat lager vast.

Dan ga je het rugpand rimpelen in twee delen. Ik steek aan het begin en einde van het rimpeldeeltje telkens een speldje waar ik de rimpeldraden in een achtje ronddraai zodat de stof niet weg kan.

Een vriendin toonde me eens een gemakkelijk trucje om de rimpels mooi te verdelen. Je gebruikt een speldje waarmee je zachtjes over de rimpels wrijft tot ze mooi verdeeld zijn. Zo gelijkmatig krijg je ze niet met je vingers! Ik doe het sindsdien altijd zo, eender welke stof ik gebruik.

Ik gebruik trouwens ook altijd twee verschillende kleuren naaigaren om te rimpelen! Dan zie ik beter het verschil tussen onder- en bovendraad en kan ik me niet vergissen aan welke rimpeldraden ik trek.

Eens de rimpels erin zitten, gebruik ik (heel) veel speldjes om ze vast te zetten! Zeker bij deze blouse had ik er uiteindelijk superveel omdat je rugpand tussen de twee platte stukken zit.

Als je graag een labeltje gebruikt, is dat nu het moment! Ik naaide hem op het binnenste plat stuk zodat er aan de goede kant van het kledingstuk geen stiksels te zien zijn. Mijn rugpand is nu klaar!

Tijd voor het voorpand! Hier moet je voor zowel linker- als rechtervoorpand heel wat stukken omplooien en vastnaaien om het knopenpat te maken. Uit ervaring leerde ik dat je dat best niet doet met speldjes. Ik strijk alles eerst heel goed om en lijm alles vast zodat de stof tijdens het naaien niet weg kan. Dit werkt voor mij heel goed!

Ik tekende ook opnieuw een lijn met krijt op 5,5cm om de het verborgen knopenpat te kunnen naaien.

En dan kwam ik aan de knopen! Ik heb het maken van patronen met knopen lang uitgesteld, maar nu ontwijk ik ze niet meer! Al blijft het natuurlijk één van de spannendste onderdelen!

Ik maak de knoopsgaten handmatig dus ik meet steeds alles heel goed na en teken alles op mijn stof.

De knoopsgaten maak ik open met een knoopsgatenbeitel. Veel handiger en veiliger dan een tornmesje of een schaartje! Ik doe er ook een druppeltje rafelstop op. Dan heeft de stof minder de neiging om draadjes te maken binnen het knoopsgat.

De halslijn wordt afgewerkt met een zichtbare biais. Bij dunne stoffen gebruik ik zelden clips omdat ze al eens afdrukken durven achter laten, maar bij het naaien van een biaisboordje doe ik het toch omdat ik het daar handiger vind. Ik steek de clips er dan ver genoeg over zodat de bolletjes voorbij de boord zitten.

Het openknippen van de mouw om een splitje te maken was veruit het spannendste moment van deze blouse! Het is immers belangrijk dat je niet te ver knipt! Het splitje, patroondeel 7, is 12cm lang. Het stukje dat je open knipt, moet dus precies 6cm zijn. Mijn rijgdraadje zat net iets verder dus gelukkig had ik het op voorhand even nagemeten!

Eén van de redenen waarom ik zo fan ben van Sienna zijn de mooie mouwboorden met ‘een hoek af’, letterlijk dan! Als ik hoekjes moet naaien zoals hier het geval is, teken ik altijd de stiklijn op de stof. Dat helpt me om nauwkeurige hoekjes te maken. En dan is hier wel belangrijk aangezien het één van de eyecatchers is!

Als de mouwboorden eraan zitten, is de blouse bijna klaar! Enkel nog knopen aannaaien en omzomen!

Ik heb heel even getwijfeld om de blouse toch weer wat in te korten, maar ik heb het uiteindelijk niet gedaan. Ik geef les en sta dus regelmatig met mijn hand(en) in de lucht en dan heb ik liever geen blote buik 😉

Om de knopen aan te naaien, gebruikte ik opnieuw mijn lijmstift. Ik duid met een rijgdraadje de precieze plaats van de knoop aan en doe er wat lijm op. Ik duw dan de knoop in de lijm en trek het rijgdraadje voorzichtig weg. Zo blijft de knoop netjes zitten wanneer je hem vastnaait. Dat doe ik ook gewoon met de hand…

Zoals je ziet, gebruikte ik de blauwe knoopjes onder het knopengat, maar ik zou ik niet zijn moest ik toch ook wat contrast gebruiken! Ik ging voor de knoopjes aan de mouw dus voor de andere kleur! Had ik die dan toch niet voor niets gekocht 😉

Zo, mijn Sienna is klaar en zal heel veel gedragen worden! Hopelijk heb ik jullie wat kunnen inspireren en aanmoedigen om er ook aan te beginnen!

Liefs, Marjan

Insta: coppensmarjan