Upton Dress van Cashmerette

Geschreven door Lesley Harteveld | 20-08-2023

Patroon: Upton Dress van Cashmerette

Stof: BIO Katoen (Cotton Poplin) Cloud 9 Fabrics

Deze heerlijke lichte stof had ik al een paar weken in de kast liggen. Ik wilde er een blouse van maken, maar tijdens het naaien van het proefmodel merkte ik dat de blouse niet mijn favoriete kledingstuk zou worden. Ik moest dus op zoek naar een ander project.

Ik heb vervolgens gekozen voor de zomerse Upton dress van Cashmerette. De stof is er perfect voor. Stijf genoeg maar ook luchtig. De stof werkt fijn. Het doet precies wat ik wil. Het kreukt wel makkelijk dus strijken is een must.

Het mooie van Cashmerette is dat zij patronen maken waar een grotere cupmaat kan worden verwerkt in het confectiemaat-patroon. Zo past de jurk goed bij mijn grotere borstomvang, maar kan ik ook mijn taille accentueren zonder verdere aanpassingen. 

Bovenstuk

Zoals gebruikelijk heb ik eerst de coupenaden gemaakt. De coupenaden bij de borst worden na het stikken naar boven! gestreken. Dit is mooier omdat ze vrij groot zijn. De coupenaden van de taille strijk je richting het midden.

Na het maken van de coupenaden, wordt de tailleband aan het voorpand gestikt. De voor- en achterkant van het bovenstukje maak je twee keer. Ik heb alles uit dezelfde stof gemaakt omdat dit prima kon met deze stof. Als je de jurk maakt van een zwaardere stof, zou ik voor het binnen-bovenstuk voor een voeringstof of lichter katoen kiezen.

Vervolgens wordt het voor- en achterpand bij de schouders aan elkaar gestikt. Dit doe je dus twee keer, voor beide bovenstukken. Je hebt dan twee dezelfde bovenstukjes die je met de goede kanten op elkaar moet leggen. Eerst spelt en stik je bij de halslijn de panden aan elkaar. Aan de achterkant laat je 2,5 cm aan het begin en het einde ongestikt. Daar komt straks de rits.

Dan stik je de armsgaten aan elkaar.

Uiteindelijk keer je het bovenstukje door de achterzijde via de schouders naar de voorzijde te halen met bijvoorbeeld een haaknaald. Dat is best even frummelen.

Gelukkig staat dit in de beschrijving ook allemaal goed uitgelegd.

Na het keren moeten alleen de zijnaden nog aan elkaar gestikt worden. Het locken van naden kwam ik niet tegen in de beschrijving (kan ook een gebrek in mijn Engels zijn) maar dat heb ik bijvoorbeeld hier, bij de zijnaden, wel gedaan. Het bovenstukje is voor nu klaar.

De rok

Bij de voorkant van de rok moeten eerst de voorpanden aan elkaar worden gestikt. Bij de achterrokpanden wordt dit pas later gedaan als de rits is geplaatst.

Ik heb aan de hand van tekentjes in het patroon kleine knipjes geplaatst in de stof. Aan de hand van die knipjes kan je de plooien vormen. Dat kan natuurlijk ook met speldjes, krijt enz. Als je de plooien spelt en strijkt, kan je heel makkelijk de plooien in de rok naaien. Het rok-voorpand en de twee lossen rok-achterpanden worden door middel van het maken van zijnaden aan elkaar bevestigd.

In het patroon zitten ook zakken. Die heb ik weggelaten. Ik ben gek op zakken, maar omdat het een feestjurk wordt, wil ik voorkomen dat ik met een mooie outfit toch in mijn zakken ga hangen 😊

De rok en het bovenstuk worden aan elkaar genaaid door de rok binnenstebuiten te keren en het bovenstuk met de goede kant buiten, ondersteboven in de rok te schuiven. Het binnenste bovenstuk wordt niet mee-genaaid. Vervolgens heb ik de blinde rits erin genaaid door eerst de linkerkant te naaien. Daarna heb ik de rechterkant gestikt. Ik heb helaas geen speciaal voetje voor een blinde rits. Die staat nu wel op mijn verlanglijstje want dat maakt het wel echt mooier.

Aan de andere kant van de rits wordt de binnenkant van het bovenstuk gestikt. Dit doe je door eerst de binnenkant van het bovenstuk naar buiten te keren. Na het bevestigen van de rits wordt het binnen-bovenstuk aan de rok genaaid door precies in de eerdere naad te stikken vanaf de buitenkant.  

Tot slot heb ik een zoom gemaakt door 2,5 cm om te slaan. Het bovenste randje van deze omslag heb ik iets naar binnengeslagen en vanaf de buitenkant heb ik de zoom doorgestikt.

Ik ben superblij met het eindresultaat!